Salgsprocedure | AB Birketoften

AB Birketoften

Salgsprocedure

Andelshaver der skal sælge sin andelsbolig skal benytte nedenstående fremgangsmåde:

Start med at læse punktet om vores databeskyttelsesforordning (GDPR – General Data Protection Regulation).

  • 1. Andelshaver (sælger) afleverer en skriftlig anmodning om at udtræde af foreningen til bestyrelsen. Ønsker sælger at indstille en køber til boligen, skal det samtidig meddeles til bestyrelsen.

  • 2. Boligen skal vurderes og andelshaveren skal rekvirerer en vurderingmand. Foreningens faste vurderingsmand besigtiger andelen og sammenholder de oplyste forandringer/forbedringer med de faktiske forhold. Desuden tages stilling til andelens vedligeholdelsesstand. En gennemgang af el- og vvsinstallation er et krav i.f.m. vurderingen. Når vurderingsrapporten kommer fra vurderingsfirmaet, sendes denne til bestyrelsen, der herefter udarbejder køb- og salgsopstilling og herunder udarbejder ”Nøgleoplysningsskema for andelsboligforeningen”.

Fakturaen fra vurderingsfirmaet skal IKKE betales af andelshaver, men indgår i den endelige
afregning af boligen.

AB Birketoften benytter vurderingsfirmaet:

ANDELSVURDERINGER.DK aps
En del af CERA-Consulting, Ingeniører og Arkitekter
T.+45 60 60 62 30
E. info@andelsvurderinger.dk
W. www.andelsvurderinger.dk

  • 3. Nødvendige dokumenter til salg af andelsboligen kan hentes fra denne hjemmeside under “Dokumenter”.

  • 4. Benytter sælger ejendomsmægler til handlen SKAL mægler benytte den køb- og salgsaftale der udfærdiges af andelsboligforeningen jvf. ovenstående.

  • 5. Såfremt der ikke findes en køber fra den interne eller eksterne venteliste, eller andelshaver ikke selv har fundet en køber, men ønsker at sælge gennem ejendomsmægler, skal bestyrelsen, hvis andelshaver ikke har sørget for det, fremsende foreningens vedtægter, seneste årsregnskab, seneste budget, energimærke, eventuel vedligeholdelsesplan, ”Nøgleoplysningsskema for andelsboligforeningen” og ”Nøgleoplysningsskema om andelsbolig til salg” samt specifikation af prisen indeholdende værdien af forbedringer, tilpasset og almindeligt løsøre i boligen, til ejendomsmægleren. Når ejendomsmægleren har modtaget dokumenterne, kan ejendomsmægleren anmode om supplerende oplysninger via brev eller skema – en såkaldt andelsboligforespørgsel. Bestyrelsen kan vælge at henvise til denne hjemmeside hvor flere dokumenter frit kan hentes.

  • 6. Når der er fundet en køber via venteliste eller en ejendomsmægler, eller andelshaver selv har fundet en køber, skal køberen godkendes af bestyrelsen. Et eventuelt afslag skal meddeles skriftligt og være sagligt begrundet.

  • 7. Andelshaver oplyser bestyrelsen om den forventede overtagelsesdag. BEMÆRK – Oventagelsesdag skal være den 1. i en måned.

  • 8. Andelshaver skal indhente oplysninger i Andelsboligbogen om, hvorvidt der er eventuelle tinglyste rettighedshavere i den pågældende andel. Bestyrelsen skal herefter rette henvendelse til de rettighedshavere, der fremgår af attesten i Andelsboligbogen, jf. pkt. 3, og anmode disse om at opgøre deres tilgodehavender pr. den forventede overtagelsesdag. Når bestyrelsen har modtaget rettighedshaverens opgørelser, skal disse forevises andelshaver med henblik på skriftlig godkendelse.

  • 9. Når alle forhold er belyst godkender bestyrelsen og underskriver den indgåede aftale om overdragelse af andel.

  • 10. Medvirker der ejendomsmægler, vil ejendomsmægleren som regel, i umiddelbar forlængelse af bestyrelsens godkendelse af aftalen, anmode bestyrelsen om at notere en transport. Ved notering erklærer foreningen, at ville overføre ejendomsmæglerens salær til denne, inden sælger får sin eventuelle del af salgsprovenuet. Er der oprettet adkomsterklæring med pant i boligen, tilfalder salgsprovenuet panthaver før udbetaling til andre panthavere såsom mæglersalær. Skønner bestyrelsen, at der ikke vil være dækning for ejendomsmæglerens salær i handlens provenu, kan bestyrelsen skriftligt gøre opmærksom på, at der efter deres opfattelse ikke er noget at transportere, idet der ikke er dækning til samtlige rettighedshavere. Dermed har ejendomsmægleren mulighed for at aftale med rettighedshaverne, at han får dækning for sit salær forud for disse. Indgår ejendomsmægleren en sådan aftale, skal den forevises bestyrelsen, som bør tage en kopi af denne til sagen.

  • 11. Køber sørger for indbetaling af hele overdragelsessummen til foreningen i henhold til vedtægterne. HELE KØBESUMMEN SKAL OVERFØRES TIL FORENINGENS BANKKONTO. Overdragelsessummen skal senest 5 hverdage før overtagelsesdagen være indgået på foreningens konto i pengeinstitut. Såfremt overdragelsesaftale indgås mere end 2 uger før overtagelsesdagen, skal erhverver senest 7 hverdage efter aftalens indgåelse enten deponere overdragelsessummen eller stille standardbankgaranti for denne. Det deponerede/garanterede beløb skal frigives til andelsboligforeningen senest 5 hverdage før overtagelsesdagen.

  • 12. Overdragelsessummen fordeles af bestyrelsen således: først fradrages de eventuelle tilgodehavender, som foreningen har hos sælger, herunder eventuelle garantier, som foreningen måtte have givet i forbindelse med køb af andelen. Derefter skal bestyrelsen undersøge, om de tidligere indhentede oplysninger fra Andelsboligbogen fortsat er korrekte. Er det tilfældet, skal bestyrelsen betale rettighedshaverne i den rækkefølge, som fremgår af attesten fra Andelsboligbogen. Bestyrelsen skal sikre sig, at udbetaling til rettighedshaverne sker med frigørende virkning på betingelse af, at rettigheds-haverne aflyser deres krav i Andelsboligbogen eller pantet overføres til køber. Afregning foretages efter købers overtagelse af boligen. Det er normalt, at foreningen tilbageholder et rimeligt beløb til dækning af købers eventuelle konstatering af fejl og mangler efter overtagelsesdagen. Det tilbageholdte beløb må kun udbetales til køber, hvis der er indgået en aftale (forlig) mellem køber og sælger, eller såfremt der foreligger en dom. Der kan desuden tilbageholdes et skønsmæssigt beløb til sikkerhed for efterbetaling af varmeudgifter og lignende. Er der givet transport i en del af overdragelsessummen til dækning af ejendomsmæglerens salær, skal beløbet udbetales til ejendomsmægleren, før sælger får sine penge. Er der herefter penge tilbage, udbetales de til sælger.

  • 13. Snarest muligt efter erhververens overtagelse af andelsboligen skal erhververen gennemgå andelsboligen for at konstatere eventuelle mangler ved andelsboligens vedligeholdelsesstand eller ved forbedringer, inventar og løsøre, der er overtaget i forbindelse med andelsboligen. Erhververen kan kun komme med mangelindsigelser i til og med 8 dage fra overtagelsesdagen. Erhververen skal gøre erhververens og foreningens eventuelle krav gældende over for sælger senest 14 dage efter overtagel-sesdagen. Såfremt erhververen forlanger prisnedslag for sådanne mangler, kan bestyrelsen, hvis forlangendet skønnes rimeligt, tilbageholde et tilsvarende beløb ved afregningen til overdrageren, således at beløbet først udbetales, når det ved dom eller forlig mellem parterne er fastslået, hvem det tilkommer. Mangler der ikke har kunnet konstateres inden for fristen, skal erhververen efterfølgende gøre gældende direkte over for overdrageren.